Sindromul HELLP: sau rău tăcut

Recent, un cititor a lăsat un comentariu pe Facebook blog, spune că a avut o problemă serioasă în timpul nașterii fiicei sale: Sindromul HELLP. Mărturisesc că nu am auzit niciodată despre acest subiect, așa că am plecat după unele informații pentru a face acest post (si am avut, de asemenea, posibilitatea de a discuta cu Ana, care a avut bunavointa sa împărtășit mult din istoria sa).

eu Cred că e important că multe mame știu mai multe despre acest sindrom, care afectează aproximativ 0,4% din femeile gravide. Pentru că problema este foarte gravă, iar simptomele sunt similare cu dureri de sarcină. Dar, dacă nu este detectată și tratată, Sindromul HELLP poate fi fatal pentru mamă și copil – cum a fost cazul personajului Diana, trăit de Carolina Dieckmann în novela Passione (Rețea Glob), în 2010, într-unul din cele câteva dezvăluiri pe această temă. În complot, însărcinată în șapte luni, fetița a fost transportată la spital prezentând dureri de cap severe, amețeli și hipertensiune arterială. În episod, medicul care a participat la detectat situația și a explicat că ea a dezvoltat de la o pre-eclampsie, sau este, o hipertensiune arterială dezvoltat în timpul sarcinii.

Imagem: 123RF

Caso da vida real

la fel de Bine ca personaj al romanului, cititorul Ana a trecut prin aceeasi problema, dar, din fericire, ea și fiica ei, Laura a fost capabil să-l depășească cu viața. Ca și în roman, Ana a crescut de presiune și, în plus, dureri în gură de stomac și foarte sete. Toate acestea cu aproximativ 28 de săptămâni, înainte de a se naște fiica. Potrivit ei, aceste simptome au fost raportate la doctor și a făcut controale de rutină și nimic anormal a fost detectat.

Deja în săptămâni înainte de naștere de Laura, o cezariană programată, Ana cont ca disconfortul a crescut. „Cu o săptămână înainte sa născut fiica mea, am început să mă simt foarte supărat, dar m-am gândit că e de la căldură puternică și umflarea, și el a crezut că totul va trece. Pielea mea a început să se tentă gri și a fost inchisa. Și în noaptea precedentă la naștere, am avut contractii noaptea, dar m-am gândit, de asemenea, că a fost normal, de nervozitate simt”, își amintește el. „Deja a fost zile în care abia am putut manca din cauza durerii de stomac și sete era de nesuportat. Când Laura a fost născut, am auzit pe doctor spunând că ea a făcut deja o poo și suferea. M-am panicat!”. În ciuda acestui fapt, mici revenit repede și a fost bine.

În mijlocul de toate aceste simptome, din păcate, cel mai rău a fost încă să vină. În timpul de recuperare, presiunea Ana scăzut, și ridica pentru prima baie, simțit amețit, a leșinat și a avut un atac de apoplexie. Și setea și durerea din stomacul meu a rămas. A fost acolo că un medic a identificat că a fost HELLP și pacienta a fost transferată la terapie INTENSIVĂ.

riscul de consecințe

asa cum s-a întâmplat cu Ana, sindromul poate dura mai mult pentru a fi descoperite – și acesta este un factor de risc care complică tratamentul. Dacă problema este agravată, mama poate dezvolta edem în plămâni, insuficiență cardiacă și renală, hemoragii interne, accident vascular cerebral, sau încă mai suferă cu dezlipire de placenta, ceea ce poate duce la moartea fatului. Deja dacă copilul supraviețuiește, el poate dezvolta boli, cum ar fi Deficit de LHCAD, caracterizat prin dezvoltarea întârziată și greutate corporală scăzută și tonusul muscular săraci.

este esențial ca orice disconfort simțit în timpul sarcinii, se recomandă medicului. „Ai prefera să fii însărcinată și viclean, că, atunci când vă simțiți durere sau disconfort ruleaza pro spital. Cred că am fost greșit pentru a fi absorbit de mult încât să spui ‘sarcina nu este o boala’ si vrei sa fi puternic și de a arăta altora că el a fost bine”, spune Ana. Tot din acest motiv este necesară pentru că, la urma urmei, mai devreme detectat, este mai mic consecințe pentru mama și copilul, și șansele de boală fiind fatale.

Prevenirea

Nu există nici o prevenire pentru Sindromul HELLP, pentru că, până astăzi, nimeni nu știe cu siguranță cauzele apariției lor. Cu toate acestea, mamele care au boli cronice de inima si rinichi, sau diabet zaharat sau lupus, sunt mai predispuși la această problemă. Același lucru se întâmplă pentru cei care sufera cu pre-eclampsie în timpul sarcinii (studiile arată că aproximativ 8% dintre acesti pacienti dezvolta HELLP). În aceste cazuri, femeia însărcinată trebuie să facă acasă și să adopte o dieta cu putina sare pentru a menține presiunea pe zi.

Și este demn de amintit recomandarea asta e valabil pentru orice viitoare mama: indiferent de cadru, asigurați-vă că să-l urmeze instrucțiunile medicului în timpul pre-natale și de a menține o rutină sănătoasă în timpul sarcinii. Aceste grijă, deși un pic evident, sunt fundamentale pentru a preveni HELLP și a altor complicatii grave, care pot afecta viața ta și de fiul ei.

Depusă în: Îngrijire de zi cu zi • Sarcina • Sănătate Tag-uri recomandate: • sarcina • sănătate • sindromul hellp